Aku pun begitu jua~~ Selalunya aku masak main campak2 ja gaya Jamie Oliver tu...
Ni style tomyam kung aku na disebabkan nk byk sayur kang kung pun aku bental sekali.
Bahan nampak je mcm byk tapi sekejap je nk masak
Bahan2 nyer:
@Perencah Tom Yam Kung ADABI (aku guna separuh ja sebab aku 1org ja nk makan aku bajet untuk semangkuk)
@Ayam di potong dadu
@Udang
@Serai
@Bawang Putih (Seulas, apa2 aku masak mesti ada bawang putih)
@Halia ( 1-2 cm)
@Daun limau purut (dah abis stok so aku x letak kalu letak lg urmmm)
@3 batang kangkung (x nak letak pun x pe)
@ Carrot (Potong lah bentuk cmna korang suka)
@Kobis
@Daun Sup
@Limau Nipis
@Cili padi aka cabai melaka
@tomato
Cara2 memasak:
- Masukkan sedikit minyak, then tumis bawang putih
- Masukkan udang, agak2 nak merah tu masukkan air. (Masukkan air dulu then masukkan udang pun xpe)
- Pastu, masukkan perencah Tom Yam Kung Adabi, pastu masukkan ayam,serai dan halia, rebus seketika
- Then campak je apa bahan2 di atas yang belum dimasukkan tu, perah sedikit limau dan letak garam secukup rasa,biar kan tomyam masak seketika sehingga mendidih.
- Dah masak, tutup api boleh lah nk makan tomyam saja ka, nk mkn ngn bihun,mee atau ketiau
No comments:
Post a Comment