Sun La' Dolce Hana: RESEPI: Kuey Teow Sup Bebola Ayam dan Udang

Thursday, May 30, 2013

RESEPI: Kuey Teow Sup Bebola Ayam dan Udang

Ni lah juadah makan malam aku, mudah, pantas dan sedap ooooo.
Meh nak share resepi ni, senang je nak buat tau.


Bahan-bahannya:
- Kuey Teow
- Kiub Pati Ayam Knorr (Guna 1/2 kiub sahaja bajet untuk 1org makan je)
- Cili Padi (org kedah kata Cabai Melaka)
- Telur ayam 
- Udang
- Bebola Ayam Cap Farm's Best
- Air (agak-agak lah ye untuk makan 1 mangkuk je)
- Tomato (1/2 biji)
- Limau Nipis (Secukup Rasa)
- Garam (Secukup Rasa)
- Halia (2 cm)
- Serai
- Bawang Putih
- Minyak Masak (sikit je agak untuk menumis)
- Sayur ikut kesukaan anda

Cara Memasak:
- Panas minyak, tumis bawang putih, halia dan serai sehingga naik bau.
- Masukkan udang dan bebola ayam.
- Masukkan air, kemudian kiub pati ayam dan rebus seketika.
- Campak cili padi, pecahkan telur, masukkan sayur (jika ada) dan tomato
- Agak telur sudah masak boleh tambah sedikit garam secukup rasa anda.
- Perah limau nipis (ikut lidah ada suka masam perah banyak2)
- Akhir sekali masukkan kuey teow, jangan biaq lama2 t kembang pulak.
- Tutup api, masukkan dalam mangkuk dan ciap untuk dimakan.
- Boleh tabur daun sup dan bawang goreng jika ada.

Selamat Mencuba





post signature

No comments:

Post a Comment